RESULTATS ENQUESTES FESTA MAJOR 2013

Realitzem un breu comentari dels resultats de les enquestes de Festa Major del 2013, i n’adjuntem els resultats. L’enquesta anava sobre temes de bullying i cyberbullying i es va realitzar a joves i adolescents durant diferents nits de la Festa Major a la Karpasana (estand informatiu de drogues i sexualitat, on es podia realitzar la prova de l’alcoholèmia, aconseguir preservatius, rebre informació o realitzar l’enquesta).

 Atenent als resultats de les enquestes veiem que les conductes que més han patit els i les joves en relació amb l’assetjament escolar són insults (54%), fer sentir malament (57%) i les bromes pesades (56%), ja que més de la meitat d’enquestats/es asseguren haver-ho patit almenys alguna vegada a la seva vida. Quasi la meitat també asseguren haver estat alguna vegada ridiculitzats (49%), ignorats o rebutjats (48%), o diuen que han malparlat (46%) o difós falsos rumors sobre ells(43%). En canvi, la majoria diu que mai els han pegat (86%), mai els han perseguit (74%), no els han amagat objectes (59%), ni els han amenaçat (72%).  

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Image

Algunes coses que reconeixen haver fet els enquestats/des alguna vegada a la vida són ridiculitzar (64%, tot i que no es correspon amb la seva percepció en la que la majoria diuen haver-se no sentit ridiculitzats), tampoc correspon el difondre falsos rumors (la majoria diuen que no ho han fet mai, 82%), així com fer bromes pesades (59%) o ignorar i rebutjar a algun company/a (60%) . En canvi sí que coincideix en que quasi la majoria o quasi reconeixen haver insultat alguna vegada a un company/a (49%) i també diuen que els hi ho han fet a ells, així com fer sentir malament a algú (58%), amagat algún objecte (58%), perseguit a algun compay/a (88%), o malparlar-ne (46%). També hi ha coincidència amb que la majoria no han pegat mai a un company/a (83%), ni amenaçat (84%), ni perseguit (88%), ni malparlat (51%).

ImageImage

ImageImage

ImageImage

 ImageImageImageImage

ImageImage

Respecte situacions relacionades amb cyberbullying, la gran majoria d’adolescents no reconeixen haver viscut, per mòbil o Internet: amenaces, suplantació d’identitat, que hagin penjat videos sense el seu consentiment, que els hagin ridiculitzat, que un altre persona hagi penjat coses referides a la pròpia intimitat, ni els han dit coses que els ferien des de l’anonimat.

ImageImage

 

ImageImage 

 ImageImage

Pel que fa a la pregunta de si alguna vegada han patit bullying, la majoria de joves (71%) han respòs que no, front el 29% que han respòs que sí. Els resultats canvien si preguntem si han fet bullying, doncs la majoria de joves (71%) responen que no, front el 29% que responen afirmativament. A la pregunta de si han observat alguna situació de bullying el 72% responen que sí, i el 28% que no. Per altra banda, quan preguntem per problemes de cyberbullying, el 36% diuen conèixer persones que l’han patit i el 71% diuen saber de persones que n’han causat, front un 62% que no coneix ningú que n’hagin patit, i el 29% ningú que n’hagi causat.

ImageImage 

ImageImage

 Image

 Pel que fa als mites relacionats amb el bullying, veiem que en general, la gent coneix el fenomen i no té excessives falses creences relacionades. Els mites en que més falses creences s’han obervat han estat: “les víctimes són persones febles” (un 53% ha donat la resposta com a afirmativa) i “la reacció violenta de l’assetjat serà l’excusa per a noves agressions (un 53% ho ha considerat fals). Pel que fa a la manera de reaccionar davant d’una situació de bullying, els i les enquestades ho tenen clar: intervenir (69%), escoltar i donar suport a la víctima (95%), buscar ajuda d’una persona adulta (77%) i parlar amb els companys/es per fer-hi front de manera comuna (75%). En front un 24% que intentaria passar desapercebut, un 11% que es posaria de banda de l’agressor/a per a que no li fessin a ell/a i un 19% que passaria de tot.

 ImageImage

 ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

Image

Deja un comentario